wat zijn etherische oliën en wat kan ik er mee?

Nervositeit, stress, angst en lusteloosheid. Dit zijn allemaal gevoelens die wij allemaal wel eens ervaren. Sommigen van ons dagelijks, en andere in mindere mate. Deze gevoelens worden vaak veroorzaakt door prikkels op het werk of in je omgeving. Toch nemen wij deze gevoelens altijd mee naar huis. Bij aromadi houdt dit ons iedere dag weer bezig, hoe krijgen we het gevoel van ontspanning (terug) in huis?

 

Etherische olie

 

Etherische olie betekent vluchtige olie. Het dankt de naam aan het feit dat de olie verdampt bij lichte verwarming, een geur achterlaat en verdwijnt zonder een residu achter te laten. Etherische oliën zijn zeer geconcentreerde natuurlijke oliën die gewonnen worden uit hout, citrus, bloemen, kruiden, hars en specerijen. Hierdoor is een etherische olie altijd 100% biologisch. Waar de olie gemaakt wordt is afhankelijk van het soort olie. 

Zo komt Lavendelolie vaak uit Frankrijk, Eucalyptusolie uit China, Menthol Kristallen uit India, Tea Tree olie uit Australië, Ylang Ylang olie uit Madagascar en Citroenolie uit Italië.

 

Etherische olie zijn niet iedereen even bekend. Toch gebruiken we het allemaal regelmatig. Etherische oliën worden namelijk veel gebruikt in alledaagse producten, denk aan: 

  • Zeep
  • Parfum
  • Geurkaarsen
  • Wasmiddel 

 

Werking etherische olie

We kennen allemaal wel de geur van net gemaaid gras, de herkenbare lucht zodra je de zee nadert of het knusse gevoel dat de geur van de kerstboom geeft aan je huiskamer. Of misschien roept de geur van cederhout wel herinneringen bij je op. 

Al deze situaties en geuren kunnen worden nagebootst met behulp van etherische oliën. 

Naast dat dit een verademing is voor ons reukstelsel, kan het ook invloed hebben op onze psychische en zelfs lichamelijke gesteldheid. Hierop is aromatherapie gebaseerd. De eigenschappen die een etherische olie heeft verschillen per soort. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: 

 

Anijs

Een warme, kruidige en dropachtige geur die het verbeteren van de stemming stimuleert en kalmerend werkt.

 

Bergamot

Een friszoete maar toch warme geur die krampstillend en kalmerend werkt. Daarnaast helpt het bij nervositeit, overprikkeling en uitputting. Bergamot wordt hierdoor vaak gebruikt tijdens meditatie. 

 

Citroengras 

Een frisse citroenachtige geur die een rooklucht neutraliseert en desinfecterend en kalmerend werkt. Daarnaast werkt citroengras goed als insectenverdrijver voor bijvoorbeeld in de zomermaanden.

 

Zelf aan de slag met etherische olie

Zoals eerder beschreven worden etherische oliën gebruikt voor veel verschillende producten. Het is ook leuk om zelf thuis aan de slag te gaan met het maken van je eigen biologisch zeep of lippenbalsem. 

 

Om ook gebruik te maken van de positieve invloed van etherische olie op onze psychische en lichamelijke gesteldheid kan je de olie verdampen. Bij de verdamping komen de geuren vrij die zich snel door de kamer verspreiden. Dit kan door bijvoorbeeld geurkaarsen te maken, een oliebrander te gebruiken, of door een aroma diffuser. Door de hoge concentratie van de olie zijn slechts enkele druppels genoeg om een flinke ruimte lekker te doen ruiken.

 

Aromadi

Ieder seizoen associëren we met andere geuren. In de lente of zomer denken we meer aan vers gemaaid gras of de geur van bloemen in het park. In de winter juist meer aan een warme kruidige geur of de geur van dennen. Wij van aromadi stellen ieder seizoen zorgvuldig drie passende geuren samen voor in jouw kamer. De week voor de seizoensovergang krijg je de
nieuwe geuren bij je thuisbezorgd. Meer weten over de seizoensgeuren van aromadi?
Kijk hier hoe je jezelf verzekerd van de nieuwste seizoensgeuren ieder kwartaal. 

 

Nog geen aromadiffuser in huis? Kies dan voor ons starterspakket

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

*

*

twee × twee =